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QUESTION RESPONSE

1 why was the term "school" removed? The policy language adopted on 1-10-2011 clarifies the 

SEC's continuing intent to allow communities to provide 

wrap around services to youth beyond the school setting 

and to remind us that school divisions remain 

responsible for the educational services in the school 

setting.  The policy also clarifies the prohibition 

regarding supplanting of funds.  

2 Special Education regs state children can go to school 

through age 21.  Are there age restrictions to CSA 

mandated funds under the new policy?

Use of CSA funds under the special education mandate is 

dictated by the eligibility of the student for services.  As 

long as a student remains eligibile for special education 

services he/she remains eligible for extension of the 

mandate.

3 What about a student who falls under both the 

Foster Care Prevention Mandate and the special 

Education mandate?  Would this student be able to 

access services at the school if the reasons are non-

special ed related?

No.  If  child has an IEP, CSA funds are not to be used for 

services in the school setting.

4 Can services be provided to assist a child in getting 

out of their home, to the bus, and into his/her seat 

on the bus? Normally the school would not 

necessarily assist the child from his/her actual home 

to the bus.  Is this considered the community....or is 

this considered the school responsibility because the 

child is "on the way to school"?

The extension of the special education mandate may not

be used for wrap-around services in the school setting.

"School setting" or "school environment" includes

settings adjunct to the classroom; for example,

cafeteria, bus or alternate transport, playground,

vocational sites, field trips or other off-school grounds

activities associated with the student's educational

program. The extension of the special education

mandate cannot be used to fund services that are

necessary for the student to benefit from or gain access

to his/her educational program. The IEP team is

responsible to determine the specific services that are

necessary for a student's educational program and

delineates these services in the IEP.
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5 Are there restrictions on the use of CSA funds for 

services provided as part of a student's specialized 

private school program... behavior support aide in 

the private school setting, community based 

instruction provided by the private school program?                           

Is there a limitation to use of CSA funds for private 

school services ... must they be provided in a "school" 

building or can the extend to off campus settings?

All special education and related services in an IEP for

private school placement are funded by CSA in

accordance with the Code of Virginia §2.2-5211. The

SEC policy clarification of January 10, 2011 in no way

changes the funding of private educational placements.

Thus, if a behavioral support aide or community based

instruction are included as components of the private

school IEP, these services are funded by CSA.  

6 What about a  sped.student who previously received 

family counseling services under court services and  

is no longer mandated for such services, requests 

these services. Is such a request to be funded by 

FAPT-outside of the IEP? 

If the circumstances of a student with a disability meet 

the criteria established by the January 10, 2011 policy 

statement, CSA funds under the special education 

mandate may be used for wrap around services such as 

family counseling.  These services would not be in the 

IEP, but delineated in an IFSP.  

7 Could you clarify how CSA services could be used to 

support a student who is transitioning from a private 

school to public school setting? I have a private 

school pushing for a behavior specialist to attend 

public school with a student to "support his 

transition" back to public school.       If a child is 

transitioning to public school from a private day 

placement, will CSA fund a behavioral aide since the 

student is transitioning to a less restrictive 

environment?

The SEC policy allows funding of wrap around services to 

transition a student from a more restrictive placement.  

However, since the policy prohibits use of funds for 

services that occur in the school setting, the wrap 

around services described here could not be funded by 

CSA.    If the student and/or family need services in the 

home, e.g., to implement a consistent behavior plan, 

those services could be provided under the special 

education mandate.    
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8 A child with an IEP is currently is placed by a parent 

in a private school and private residential for non-

ediucational reasons. Child was unable to be 

maintained in home due to severe nature of 

behaviors.  This, after a behavioral consultant was 

tried prior to placement. This was done so through 

coordination  of FAPT.  CSA funding used currently to 

pay for education and ID waiver and Medicaid paying 

residential.  Parent is also paying co-pay.  Child is 

coming up on 18th birthday.  Does CSA funding stop 

or can they continue since child is currently placed.

CSA funding as described in this scenario is in 

accordance with the Code of Virginia, §2.2-5211 (not 

with the SEC policy extension of the mandate).   CSA is 

responsible to fund the educational services to a student 

with a disability when the student is placed by CSA/CSA 

participating agency into a residential program for non-

educational reasons .   Given the information in this 

scenario that both the residential placement and school 

placement were coordinated through FAPT, these 

placements are not considered "parent placements" - 

they are both CSA placements.  A student's eligibility for 

use of mandated special education funds is based upon 

the student's eligibility for special education, i.e., 

through his/her 21st birthday unless he/she has earned 

a standard or advanced diploma.   In this scenario, the 

student's eligibility for use of mandated special 

education funds for the school program is dependent 

upon his/her continued placement in the residential 

placement for non-educational reasons.   

9 If a student who is sped eligiible under the Speech-

Language Impairment category for an articulation 

disorder needs behavioral support in the school but 

does not qualify for another sped category, would 

this student be able to access behavioral support 

funded by CSA?

In accordance with the 1-10-2011 policy statement, CSA 

special education mandated funding may not be used 

for wrap-around services in the school setting.  If the 

student's behavior impedes the student's learning or 

that of others, the IEP team must consider the use of 

positive behavioral interventions, strategies and 

supports to address the behavior.

10 So if the child has an IEP and is in public school CSA 

can not fund the 1:1 services even if the 1:1 is to 

provide wrap around services...Right?

The policy statement of 1-10-2011 prohibits the use of 

funds under the special education mandate for services 

in the school setting, thus these funds could not fund 1:1 

services in the school setting.   If the 1:1 services are 

needed in the home or community, mandated special 

education funds could be used under this policy as long 

as the circumstances meet all the criteria of the policy. 
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11 what would be the rationale for a contracting agency 

to require a 1 to 1 aide be treated as a child specific 

service even though it is a CSA line item service?

All CSA funded services must be child-specific services.  

12 Using your example of the student with ADHD, who 

misses curfew at home, do you have to somehow 

show that staying out past curfew is related to his 

ADHD designation?  If his missing curfew has nothing 

to do with the ADHD, would he still be eligible under 

the mandate?

The policy requires that the needs arise from the 

student's disability.  If the team does not believe that 

the student's disability gives rise to the need for service, 

use of funds would not be appropriate.  

13 Where in the IEP would it be appropriate to place 

services like a behavioral aide?

Provision for a behavioral aide for a student with a 

disability generally would appear as a related service in 

the IEP's "Services" section.  The provision may also 

appear in the IEP's "Accommodations/Modifications" 

section.  Additional specific reference to the student's 

educational need for a behavioral aide may also appear 

in the the IEP sections of "Present Level of Performance" 

and/or "Measurable Annual Goals."

14 Is there a circumstance where a special ed. student 

could receive a service funded by CSA during the 

public school day?  If yes, please give an example of 

the service.

The policy of 1-10-2011 that allows extension of special 

education mandated funds for wrap-around services 

prohibits the use of those funds for services in the 

school setting.  

15 You did say that the mentor or whomever, for 

example can go into the school to check on the 

student and his/her progress, correct?  How often? 

Smile

The exclusion of services in the school setting assures 

that CSA funds are not utilized for services that are the 

financial responsibility of the schools.  When CSA 

funding under the special education mandate is being 

used to provide wrap-around services to a child/family, 

coordination and communication across settings would 

be considered best practice and is encouraged.   It is not 

appropriate, however, to use CSA funds to provide 

services to school staff, e.g., professional development, 

or to provide direct services to the student.
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16 So in general CSA funds can not support services that 

are in IEP in the public school setting but can fund 

the services on the IEP in the private schools.

Funding the services in a private school IEP  is required 

by the Code of Virginia, §2.2-5211.   This is based on the 

fact that private school tuition was one of the fund 

sources that created the state pool of funds under the 

CSA.  Services on IEPS that place students in public 

schools have always been the financial responsibility of 

the local public school division.    CSA prohibits the use 

of pool funds where they would supplant another source 

of funds for services - thus, CSA cannot pay for services 

on the IEP for a student in the public school setting.  The 

SEC policy allows communities to fund services for which 

there exists no other fund source.  

17 Are there any services, besides residential, that 

cannot be paid for by CSA for children with IEP's in 

the community setting?

The policy on use of special education mandated funds 

does not provide other restrictions.  All broad CSA 

requirements for use of funds apply to this category of 

funding, e.g., licensure, UM&UR, etc. 

18 So the case management for services such as respite- 

outside of the school day would now be on school 

staff, in addition to current services monitored by 

school staff.

The assignment of case management is a local 

determination.  

19 Can CSA funds be utilized to contract with public 

school employeess who have the knowledge and 

experience to work with children with special 

education outside of the school setting to support 

the child and family?

Provider selection is based on local policy and 

procedures.    

20 If the IEP indicates a residential setting as the 

appropriate placement but the student is not eligible 

for Medicaid, can CSA funds be used for that 

residential setting?

In accordance with the Code of Virginia §2.2-5211, CSA 

is responsible to fund all services in an IEP that requires 

private placement.  This includes all costs (including 

room and board, treatment, etc.) associated with a 

residential placement when the IEP requires such 

placement.  
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21 If a child is not in the CSA mandated population, 

what level of service is a resident school district 

supposed to provide for a child in a residential 

treatment facility with an IEP parentally placed but 

not placed  due to a parent's rejection of FAPE. It is a 

non educational placement due to a mental health 

condition that warrants a residential treatment level 

of service admitted under a physician's order?

The school division of the parent's residence is 

responsible for the provision of FAPE to a student with a 

disability who is placed by his/her parent into a 

residential program for non-educational reasons.  

22 May the foster care, foster care prevention, and or 

the non-mandated mandate types be used to 

purchase services delivered in public school setting 

during the school day to a student with an IEP?  I.e. 

day treatment or other counseling service

No, if the child has an IEP, CSA funds cannot be used in 

the school setting.


