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CAREER AND TECHNCIAL EDUCATION MEMO NO. 162-20


DATE:	July 29, 2020

TO: 		CTE Administrators

FROM: 	George R. Willcox, Director, Operations and Accountability
		Office of Career, Technical, and Adult Education

SUBJECT:	CTE FREQUENTLY ASKED QUESTIONS


QUESTION 1: Is there relief from the CTE credential requirement for students graduating in 2020-2021?

Yes, the state has waived the career and technical education credential requirement for any student who is graduating in 2020-2021 and seeking a Standard Diploma under the graduation requirements in 8VAC20-131-50.

QUESTION 2: Is there relief from the student selected test requirement for students graduating in 2020-2021?

Yes, the state has waived the student selected test for any student who:
· Is graduating in 2020-2021 and seeking either a Standard or Advanced Diploma under the graduation requirements in 8VAC20-131-50;
· Is a career and technical education program completer as of the summer 2020 term; and
· Intended to use a career and technical education credentialing test to meet their student selected test requirement.

In order to be eligible for such waiver, an administrator or school counselor must verify that the student is a program completer and had intended to use a career and technical education credentialing test to meet their student selected test requirement. (8VAC20-131-50)

QUESTION 3: What if a student who is graduating in 2020-2021 under the new graduation requirements and previously completed their Career and Technical Education coursework is unable to accommodate a CTE credentialing test in their schedule prior to graduation?

A waiver of the first additional requirement for graduation (Advanced Placement, Honors, or International Baccalaureate Course, or Career and Technical Education Credential) for any student who:
· Is graduating in 2020-2021 but under the graduation requirements in 8VAC20-131-51;
· Is a career and technical education program completer as of summer 2020 term; and
· Intended to use a career and technical education credentialing test to meet the additional requirement for graduation

In order to be eligible for such waiver, an administrator or school counselor must verify that the student is a program completer and had intended to use a career and technical education credentialing test to meet the additional requirement for graduation. (§ 22.1-253.13:4.D.6 and 8VAC20-131-51)

If you have questions or need additional information, please contact the Office of Career, Technical, and Adult Education at CTE@doe.virginia.gov or at (804) 225-2052.

GRW/DSE/jts
