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Virginia Department of Education 

Career and Technical Education (CTE) Credential Graduation Requirement  

 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS  

 

1Q:  What is required for the Standard Diploma graduation requirement for the CTE 

credential, and when does this requirement become effective? 

 

1A:  In accordance with the Code of Virginia, 8VAC20-131-50, students shall earn a career and 

technical education credential approved by the Board of Education, except when a career and 

technical education credential in a particular subject area is not readily available or appropriate 

or does not adequately measure student competency, in which case the student shall receive 

satisfactory competency-based instruction in the subject area to satisfy the Standard Diploma 

requirements. The career and technical education credential, when required, could include the 

successful completion of an industry certification, a state licensure examination, a national 

occupational competency assessment, or the Virginia Workplace Readiness Skills (WRS) for the 

Commonwealth Assessment. 

 

Beginning in 2013-2014, first-time ninth-grade students (graduating class of 2017) are required 

to earn a Board-approved career and technical education credential to graduate with a Standard 

Diploma. 

 

2Q:  Are there waivers for transfer students during their senior year? 

 

2A:  In accordance with the regulations, there are no waivers; however, the following 

recommendations are viable options for transfer students coming from in-state home-schooled 

instruction and private schools, and out-of-state schools: 

 

a) If the student transfers into a Virginia school midyear of his/her senior year (i.e., December 

or January) and enrolls in an 18-week CTE course, at the end of the school year and after the 

student has attempted and failed the industry certification test (one or two times), the teacher 

may use the Student Competency Record to evaluate the student’s proficiency of skills 

attained for the course competencies to satisfy the Standard Diploma requirements.  NOTE: 

In this situation, the student may take either the related technical skills certification test or the 

Workplace Readiness Skills (WRS) Assessment. 

 

b) If the student transfers into a Virginia school midyear of his/her senior year (i.e., December 

or January) and enrolls in an Economics and Personal Finance (EPF) course, at the end of the 

school year and after the student has attempted and failed the industry certification test, 

Financial Literacy Test—Working in Support of Education (W!SE) (up to three times), the 

teacher may use the Student Competency Record to evaluate the student’s proficiency of 

skills attained for the course competencies to satisfy the Standard Diploma requirements.  

 

c) If the student transfers into a Virginia school between February and April of his/her senior 

year and enrolls in a CTE course or an Economics and Personal Finance (EPF) course, at the 

end of the school year (May or June) and after the student has attempted and failed the 

http://law.lis.virginia.gov/admincode/title8/agency20/chapter131/section50/
http://www.doe.virginia.gov/administrators/superintendents_memos/2016/015-16.shtml
http://www.doe.virginia.gov/administrators/superintendents_memos/2016/274-16.shtml
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industry certification test (up to two times for the WRS Assessment or up to three times for 

the W!SE test), the teacher may use the Student Competency Record to evaluate the student’s 

proficiency of skills attained for the course competencies to satisfy the Standard Diploma 

requirements.   

 

d) If the student transfers into a Virginia school towards the end of the school year (i.e., May or 

June) and he/she is unable to meet the industry credential graduation requirement— if 

possible, the school/school division may arrange for the student to receive his/her high school 

diploma from the previous school. 

 

NOTE: Competency-based instruction and the use of the competency-based rubric evaluation 

have been requirements for all students in CTE for many years.  Currently, school divisions 

report this information annually to VDOE through the End-of-Year Master Schedule 

Collection; therefore, no further action is required. Any documentation or records pertaining 

to this provision must be maintained by the school division in accordance with the Library of 

Virginia Records Retention and Disposition policies.  

 

3Q:  For students with disabilities, the Standards of Learning testing accommodations 

allow for locally awarded verified credits. Are there measures in place to locally award an 

industry credential to a student with a disability?  

 

3A:  For students with disabilities who have an Individualized Education Program (IEP) or 504 

Plan and are pursuing a Standard Diploma, their program of study, including the appropriate 

industry certification assessment(s), is determined by the IEP team.  

 

The IEP team should determine, before placing the student in the CTE class, whether the 

credentialing assessment is or is not appropriate in accordance with the student’s IEP or 504 

Plan. If it is determined that the credentialing assessment is not appropriate, the teacher may use 

the Student Competency Record to evaluate the student’s proficiency of skills attained for the 

course competencies to satisfy the Standard Diploma requirements.   

 

4Q:  Can we use competency-based instruction and evaluation in the CTE subject area to 

satisfy the industry credential Standard Diploma requirements for students identified as 

English language learners?    

 

4A:  No, if the lack of English language skills is the only criteria. (See eligibility criteria above 

for transfers and disability status.)  

 

5Q:  Are there any CTE courses that do not have a related credentialing assessment?  If so, 

is a list available?  

 

5A:  On an annual basis, the Virginia Board of Education reviews and approves industry, 

professional, or trade association certification examinations, state licensure examinations, and 

occupational competency assessments will meet graduation requirements. The Board-approved 

list is published annually and includes the name of the credential and the issuing organization by 

broad CTE program areas.  The 2016-2017 list of student credentials is available on the VDOE 

http://www.doe.virginia.gov/instruction/career_technical/path_industry_certification/cte_credentials/industry-certifications-2016.pdf
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website.  For more specific information about the credential and a list of possible preparatory 

CTE courses, click on the credential’s name that links to the CTE Resource Center’s Virginia 

Educational Resource System Online (VERSO).   

 

All students, regardless of the diploma option, must earn one standard unit of credit in 

Economics and Personal Finance (EPF) (i.e., course code 6120).  The W!SE credentialing exam 

is closely aligned to EPF. Upon successful completion of the EPF course and passing the W!SE 

exam, the student will satisfy two graduation requirements (earned one standard unit of credit in 

EPF and earned the CTE credential required for the Standard Diploma).  A student who is 

currently enrolled in EPF or previously enrolled may take the W!SE exam up to three times 

during the fall semester and up to three times during the spring semester.  For more details, refer 

to Superintendent’s Memo 274-16. 

 

All CTE courses include the WRS for the Commonwealth.  Therefore, if a student enrolls and 

completes a CTE course and passes the WRS Assessment, he/she will meet the CTE credential 

graduation requirement for the Standard Diploma.  A student may take the WRS assessment two 

times per school year regardless of whether he/she is currently enrolled or was previously 

enrolled.  For more details, refer to CTE Director’s Memo 096-16. 

 

6Q:  If a student completed and passed the Welding I and Welding II courses and also 

passed the Board-approved National Occupational Competency Testing Institute (NOCTI) 

Welding Assessment, will the one passed credentialing assessment count for a student-

selected verified credit or substitute as a verified credit for an SOL history and social 

science test toward the Standard Diploma graduation requirements?   

 

6A:  Yes, and the credential also would count toward the CTE industry credential requirement. 

 

7Q:  Would it make a difference if the one credentialing test passed was the WRS 

Assessment?  

 

7A:  In accordance with the regulations, the WRS certification meets the requirement.  However, 

the intent of the regulation is to provide students an opportunity to earn more than one 

certification – the WRS (employability skills) in addition to the technical skills credential(s) that 

is/are aligned to the student’s career concentration (CTE program completion). 

 
 

http://www.doe.virginia.gov/administrators/superintendents_memos/2016/274-16.shtml
http://www.doe.virginia.gov/instruction/career_technical/cte_resources/director_memos/2015-16/096-16.pdf

